Els socialcristians defensem els valors de “l’humanisme social” de sempre enfront de l’individualisme de la societat líquida. Accentuem la bondat del pactisme i ens postulem com a frontissa de les dues Espanyes.
Unió defensa que va ser sobre la base d’uns valors àmpliament compartits que al final dels setanta es va gestar el marc convivencial que ha funcionat els darrers trenta anys, i el partit ha vist amb preocupació com la caiguda del Mur de Berlín, la globalització i els canvis socials accelerats han donat lloc a un relativisme i un individualisme de l’autorealització personal (Charles Taylor) definit com a societat líquida, en què troben a faltar els “valors sòlids” de l’humanisme social.
Per això la visió d’Unió sobre els valors reivindica que la política ha de tornar a la comunitat i connectar-hi, per aspirar al bé comú a partir de la solidaritat i la fraternitat, la responsabilitat i el compromís, la convivència i el civisme amb els valors com a element cabdal del rearmament nacional. I per això el darrer congrés celebrat a Sitges l’octubre de 2008 va aprovar un decàleg de valors. A saber: educació en els valors -autoritat, esforç, respecte, responsabilitat, treball, superació, creativitat, excel·lència, compromís-, responsabilitat comunitària, subsidiarietat, civisme, humanisme renovador, consens, ecologisme humanista, catalanisme social i lideratge comunitari. I en falta un: l’aconfessionalitat, que es converteix també en laïcitat -viure la creença, o no, sense imposicions- en contraposició al laïcisme -bel·ligerància cap a la religió. També es reivindica el pactisme com a valor del catalanisme.
Deixa un comentari